21 tips voor een sollicitatiebrief

Hier zijn 21 tips om een effectieve sollicitatiebrief te schrijven:


1. Gebruik een professionele opmaak

Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief een nette, professionele uitstraling heeft. Gebruik een duidelijk lettertype zoals Arial of Times New Roman en houd het lettertype consistent in de hele brief.


2. Personaliseer je brief

Richt je brief aan de specifieke persoon die de sollicitaties behandelt. Als je hun naam niet kent, probeer dit dan te achterhalen via LinkedIn of door het bedrijf te bellen.


3. Begin met een sterke opening

Trek de aandacht van de lezer met een pakkende openingszin. Vermijd standaardzinnen zoals "Hierbij wil ik solliciteren voor de functie van...". Begin in plaats daarvan met iets persoonlijks of iets dat je enthousiasme voor de rol toont.


4. Wees beknopt en to the point

Een sollicitatiebrief moet meestal niet langer zijn dan één pagina. Houd je tekst beknopt en focus op de belangrijkste punten.


5. Verbind je vaardigheden met de functievereisten

Koppel je vaardigheden en ervaringen aan de specifieke vereisten die in de vacature worden genoemd. Dit laat zien dat je een goede match bent voor de functie.


6. Gebruik krachtige en actiegerichte taal

Gebruik actieve werkwoorden en zinnen die je prestaties en verantwoordelijkheden duidelijk maken. Bijvoorbeeld, in plaats van "Ik was verantwoordelijk voor..." kun je beter schrijven "Ik beheerde...".


7. Wees specifiek over je prestaties

Noem specifieke voorbeelden van je prestaties en gebruik cijfers waar mogelijk om je successen te kwantificeren. Bijvoorbeeld: "Ik verhoogde de verkoop met 20% in het eerste kwartaal."


8. Vertel waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf

Doe onderzoek naar het bedrijf en laat zien dat je begrijpt wat ze doen en waarom je geïnteresseerd bent om daar te werken. Dit toont je oprechte interesse en motivatie.


9. Vermijd herhaling van je cv

Je sollicitatiebrief moet je cv aanvullen, niet herhalen. Gebruik de brief om te vertellen waarom je de juiste persoon voor de functie bent en welke unieke waarde je toevoegt.


10. Pas je toon aan de bedrijfscultuur aan

Probeer de toon van je brief af te stemmen op de cultuur van het bedrijf. Als het bedrijf bijvoorbeeld een informele sfeer heeft, kun je een meer ontspannen toon gebruiken.


11. Wees positief en zelfverzekerd

Gebruik positieve taal en wees zelfverzekerd over je vaardigheden en ervaring. Dit wekt vertrouwen en laat zien dat je klaar bent voor de uitdaging.


12. Vermijd jargon en clichés

Gebruik heldere en eenvoudige taal. Vermijd het gebruik van te veel jargon of clichés die de impact van je brief kunnen verminderen.


13. Gebruik een duidelijke structuur

Verdeel je brief in duidelijke paragrafen: een inleiding, een middenstuk waarin je je kwalificaties bespreekt, en een afsluiting.


14. Vraag om een gesprek

Sluit je brief af met een sterke afsluiter waarin je aangeeft dat je graag een gesprek zou willen om je sollicitatie verder toe te lichten.


15. Controleer op grammatica en spelling

Een foutloze brief toont professionaliteit en aandacht voor detail. Lees je brief zorgvuldig door en gebruik spellingscontrole.


16. Vraag om feedback

Laat iemand anders je sollicitatiebrief lezen om feedback te geven. Een frisse blik kan helpen om fouten te vinden die je zelf hebt gemist.


17. Wees authentiek

Laat je persoonlijkheid doorschemeren in je brief. Dit maakt je brief unieker en kan helpen om een persoonlijke connectie met de lezer te maken.


18. Blijf relevant

Concentreer je op informatie die relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Laat irrelevante details achterwege om de focus op je geschiktheid te houden.


19. Gebruik witruimte effectief

Gebruik voldoende witruimte in je brief om het leesbaar en aantrekkelijk te maken. Dit helpt ook om de belangrijkste punten op te laten vallen.


20. Voeg een call-to-action toe

Stimuleer de lezer om actie te ondernemen, zoals contact met je opnemen voor een gesprek of om je cv te bekijken voor meer details.


21. Pas je brief aan voor elke sollicitatie

Maak voor elke sollicitatie een nieuwe brief. Dit toont je toewijding en zorgt ervoor dat je brief specifiek en relevant is voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

Met deze tips kun je een sollicitatiebrief schrijven die de aandacht trekt, je kwalificaties duidelijk presenteert en je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek vergroot. Succes!


Deel dit nieuwsbericht
Ik ben heel tevreden over de persoonlijke begeleiding van Job-King
Pieter Bremer - Autobedrijf Bremer
"Ik heb een prachtige uitdaging waar ik niet wordt veroordeeld en waar ik me kan ontwikkelen"
Bram - Ned-air
"Een bedrijf waar ze mij zien en die in mij geloven. Dit voelt voor mij, als de perfect match"
Marielle - Van den Brink staalbouw
"Ik heb fantastische collega's, afwisselend werk, Ik heb het helemaal naar mijn zin"
Arnend-Jan - Hagen Beton
Zoek jij die enthousiaste kandidaat met de juiste drive en perfecte match?

Kiezen voor je team

Balans in je team is essentieel voor succes, omdat het zorgt voor een effectieve samenwerking, een goede dynamiek en een hogere productiviteit. Een goed gebalanceerd team combineert diverse vaardigheden, persoonlijkheden en werkst Lees verder

Job-King opent de deuren

Harderwijk, Vandaag kondigt Job-King met trots de opening van haar deuren aan als het nieuwste werving- en selectiebureau in de regio Harderwijk. Het bureau, dat zich richt op zowel lokale bedrijven als werkzoekende Lees verder

21 tips voor een sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief is een essentieel onderdeel van het sollicitatieproces. Het is je kans om je vaardigheden, ervaring en motivatie voor de functie op een overtuigende manier te presenteren. Lees verder

We voelen ons lekker in...

GWW
GWW
GWW
GWW
GWW
GWW
GWW
GWW
GWW